Etkin Mobil Cihaz Yönetimi ile Üretkenliği ve Güvenliği Sağlayın

Birçok sektör ve sektörler içerisindeki kuruluşların işlerini yapmak için çeşitli cihazlara yönelmesi, cihaz kullanımını da artırdı. Pek çok cihaz, üretkenlik ve verimliliğin sağlanmasında işletmeler için hayati bir öneme sahip hale geldi. Cihazların çeşitliliği karmaşıklığa sebep olurken her cihaza yüklenen kritik iş verilerinin kaybolma, çalınma ve saldırıya uğrama gibi tehditlerin de varlığı söz konusudur. Veriler ile cihazların güvence altına alınması ve üretkenliğin desteklenmesi sorumluluk sahibi her bilinçli kuruluşun ihtiyacı olan etkin bir mobil cihaz yönetimi ile kolaylıkla sağlanabilir.

Mobil Cihaz Yönetimi (MDM) Nedir?

Mobil cihaz yönetimi; BT yöneticilerinin kurumsal verileri güvende tutmasını, tablet, bilgisayar, akıllı telefon ve diğer tüm uç noktalardaki yönetim politikalarının kontrolü ve güvenliğinin sağlanması için tasarlanan bir yazılım aracıdır. MDM yazılımı; kuruluş içinde mobil üretkenlik araçları ve uygulamaları sağlayan yöntemlerle iş gücünü destekler ve kurumsal ağı korur. Mobil cihazların işlevselliğini de en üst düzeye çıkarır.

Temel Özellikleri ve Sağladığı Avantajlar

Mobil cihaz yönetimi kuruluşların çalışmalarını ve üretkenliğini desteklerken, kurumsal verileri güvence altında tutabilmesi için farklı özellikler içerir. MDM yazılımının kritik temel özellikleri olan cihaz yönetimi, uygulama yönetimi ve uygulama izleme ile elde edilen güvenlik, işletmelere daha fazla kontrol, düşük maliyetler ve verimlilikte artış avantajları sağlar.

  1. Cihaz Yönetimi: Kurumsal ağ, alt ağlara bölünerek ağ ayrımı ve önceden belirlenen kullanıcı profilleri ile cihaz kaydı sağlanır. Alt ağların her biri belirlenen ihtiyaç ve işleve göre tahsis edilir. Böylece güvenli bağlantı elde edilirken verilere iç ve dış güvenlik tehdidinden koruma sağlanır.

  2. Uygulama Yönetimi: Uygulamaların güncellenmesi, dağıtımı veya istenmeyen uygulamaların yok edilmesini içeren BT sorunlarını kolay çözebilme olanağı sağlayan self-servis özellikler ile mobil cihazları koruma amaçlı çözümlerle avantaj sağlar. Ayrıca yöneticilerin cihazın kamera kullanımını ve Wi-Fi ağlarını kontrol ederek güvenli olmayan ağlara erişimi kısıtlamasına olanak sağlayarak saldırıları önlemek ve tehditleri çözmek için entegrasyon sağlar.

  3. Uygulama İzleme: İçerik yönetimi ve cihaz konumu yönetimine ilave şifre uygulaması ile BT yöneticileri cihazları izleyebilir ve denetleyebilir. Ayrıca sistemin çökmesi durumunda geri yükleme sağlar ve iş verilerini koruma altına alır.

Mobil Cihaz Yönetimi Nasıl Çalışır?

Mobil cihaz yönetimi veri merkezinde bulunan MDM sunucusu ve mobil cihazda bulunan MDM aracısı olmak üzere iki temel unsura dayalı olarak yönetilir. BT yöneticileri, MDM sunucusunun yönetim konsolu vasıtasıyla cihaz politikalarını yapılandırır ve sonrasında bu politikaları cihazdaki MDM aracısına ileterek komutun cihazın kendi API’leri ile mobil cihaza uygulanması sağlanır. Sunucu aracı bağlantısı ile cihazların yönetimi ve kontrolü sağlanır. MDM süreci tamamen otomatiktir ve son derece ölçeklenebilirdir.

Mobil Cihaz Yönetimi Bileşenleri Nelerdir?

Kuruluşlar mobil cihazlarını yönetirken, kullanırken ve yapılanma sürecinde sorularına bu cihaz yönetimi ilkeleri ve politikaları ile cevap bulurlar. Peki etkin bir mobil cihaz yönetimi bileşenleri nelerdir?

  • Cihaz Takibi: İşletmelere ait her bir cihazın GPS izleme, güncelleme ve sorunları gidermesine imkan tanıyan programları içerir. Bu programlar BT uzmanlarının cihazı izleyerek tehdit oluşturabilecek risk taşıyan cihazları tespit etmesine olanak sağlar. Uzaktan cihazın kilitlenmesi veya silinmesi ile sorun ortadan kaldırır.

  • Mobil Yönetim: Yöneticilerin, işletim sistemindeki değişiklikleri uygulamada kolaylık sağlarken güncellemeleri kontrol etmesine de olanak getiren fonksiyonları içerir. Bu fonksiyonlarla BT departmanları mobil cihazları yönetir, dağıtır ve üretkenlik ile işlevselliği destekler. Veri korumada yedekleme, geri yükleme gibi güvenlik uygulamaları yönetilir.

  • Uygulama Güvenliği: Bir uygulamanın, BT yöneticisi tarafından program olarak dağıtımından önce o uygulamaya uygulanan yönetim ve güvenlik özelliklerini içerir. Uygulama güvenliği ile bir uygulamanın, kullanıcı kimlik bilgisi doğrulamasına ihtiyaç duyulup duyulmaması, saklanabilir paylaşılabilir olup olmaması ayrıca uygulamadaki verilerin cihaza aktarılmasına gerekli olup olmayacağı belirlenir.

  • Kimlik ve Erişim Yönetimi (IAM): Bir işletme bünyesinde çalışanların, bir cihazla ilişkili erişimlerini ve kullanıcı kimliklerini yönetmesinde rol oynayan kimlik ve erişim yönetimi, kullanıcıların yalnızca gerekli olan kaynaklara kimlik doğrulama ile erişimini sağlar. Önemli verilere getirilen şifre uygulaması ve erişim sınırları ile güvenli mobil yönetim sağlanır.

  • Uç Nokta Güvenliği: Uç nokta güvenliği erişim kontrolü, URL filtreleme, bulut güvenliği, anti virüs yazılımı gibi ağ güvenliğini sağlayan özellikler içerir. Kişisel veya şirket (ofis, uzaktan kumanda, loT) tüm cihazların kurumsal ilkelere uyumlu, güncel ve güvenli olmasını sağlar.

Mobil Cihaz Yönetimi İçin En İyi Uygulamalar ve Çözümler

Mobil cihaz Yönetim çözümleri, ister yerel ister bulut tabanlı olsun, işletmelere mobil cihazları yönetme, izleme, güvenlik politikalarını cihazlara dağıtma olanaklarını sunarak veri güvenliğini de işletmeyi de güvence altına alır. Etkili MDM çözümleri, devamlı değişen mobil ortama uyumu sağlamak için gelişmiş uygulamalar sunar. MDM stratejileri ve araçları en iyi şekilde uygulandığında verimlilikte, üretimde ve güvenlikte artış, mobil yönetim sisteminde kolaylık ve zamandan tasarruf sağlanır. İyi bir MDM çözümünün sahip olması gereken uygulama özellikleri şunlardır:

  • Cihaz takibi ve envanter

  • Mobil yönetim ve destek

  • Şifre kodu uygulaması

  • Uygulamalara izin ver veya reddet

  • Uzaktan servis yönetimi

  • Kısıtlamaları aşmaya çalışan kullanıcılara sinyal veren uyarılar.

BYOD Mobil Cihaz Yönetimi

Kendi cihazını getir anlamı olan BYOD, çalışanların işletmede kişisel mobil cihazlarını kullanmasıdır. Kuruluşlar BYOD ile satın alma ihtiyacını ortadan kaldırarak düşük maliyet sağlar ve çalışanların memnuniyetiyle verimliliği arttırır. Kurumlarda çalışanların % 50 den fazlası kişisel cihazlarını kullanmasından dolayı güvenliğin sürdürülmesi için BYOD politikası kritik önem taşır. Bu cihaz yönetimi, BYOD uygulamasında olası güvenlik açıklarını kapatarak kurumsal veri güvenliğini sağlarken kişisel bilgileri koruma amacıyla da farklı yöntemler kullanabilir.

İşletmeler Neden MDM Yazılımına İhtiyaç Duyar?

Mobil cihaz yönetiminin sunduğu birçok avantaj, işletmelerin güvenlik çabalarına destek, düşük maliyet, daha fazla kontrol ve verimlilikte artışı sağlamaları için MDM yazılımı önemli bir ihtiyaçtır. Güvenliğin geliştirilmesi, cihazların uzaktan yönetimi, mevzuata uygunluğu, cihaz takibi ve cihaz güncellemelerinin kontrolü bir MDM yazılımının işletmeler için neden ve ne denli ihtiyaç olduğunun ikna edici avantajlarıdır. Kurumsal ağa erişimi olan cihazların kaybolması veya çalınması durumunda kurumsal verilerin ele geçirilmesi ile büyük bir güvenlik riski oluşur. MDM çözümlerinin sağladığı koruma ve sunduğu avantajlar doğrultusunda, kuruluşlar için MDM yazılımı ve çözümleri öncelik verilmesi gereken bir güvenlik yatırımıdır.