Etkin Bir Şekilde Veri Güvenliği Stratejileri Oluşturmak

Dijital dönüşümün, günümüz işletmelerinde çalışma ve rekabet etme şeklini her yönde değiştirmesine bağlı veri hacminin de büyümesi, veri yönetimine olan ihtiyacı da beraberinde getirir. Bir kuruluşun tüm alanlarında bilgi güvenliğini sağlaması, maliyetli bir veri ihlaline karşı temel varlıklarını ve hassas iş verilerini koruması, etkin bir veri güvenliği yönetimi ile stratejilerini belirlemesi sayesinde sağlanır. Veri güvenliği alanına girerken, erişim kontrollerini güçlendirmede ve yetkisiz erişime karşı sağlam bir savunma sağlamada biyometrik imzaların rolünü keşfedilebilir.

Veri Güvenliği Nedir?

Veri güvenliği, dijital bilgilerin tüm yaşam döngüsü boyunca hırsızlığa, izinsiz erişime, saldırıya karşı korumasını ve veri kaybının önlenmesini sağlayan ayrıca kurumsal politika ve prosedürleri de içeren uygulama sürecidir. Bir kuruluşta, hassas verilerin nerede bulunduğu, kimlerin erişime çalıştığı, nasıl kullanıldığı konularında görünürlüğü sağlayan araç ve teknolojiler kullanılarak veriler korunur. Veri güvenliği; yönetim ve erişim kontrolü, donanım ve depolama aygıtlarının güvenliği aynı zamanda yazılım uygulamalarının güvenliği ile veri ve bilgi güvenliğini her yönüyle kapsayıcı bir koruma sürecidir.

Neden Önemlidir ve Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Dünyanın her yerinde, hem kurumsal varlıklarını hem de müşteri verilerini koruma yönünde yasal yükümlülükleri olan kuruluşlar için veri güvenliğinin önemli olmasının birçok sebebi vardır. ABD’de bir veri ihlali nedeniyle oluşan hasar maliyetini, ortalama 8 milyon dolar olarak tespit eden Ponemon Enstitüsü’nün Veri İhlali Maliyeti Araştırması bu olaydan 25.575 kullanıcının etkilendiğini rapor etti. Bu mali hasarın yanı sıra müşteri güveninin ve şirket itibarının da zedelenmesi anlamı taşır. Veri gizliliği ve güvenliği konusunda, hükümetlerin yürürlüğe daha fazla gizlilik düzenlemeleri (GDPR, CCPA, HIPAA, SOX, PCI/DSS) getirerek tüketicilerin kapsamlı haklara sahip olması nedeniyle kuruluşların bu güvenlik politikalarına uyması büyük önem teşkil eder. Veri ihlallerine eşlik eden davaların, para cezalarının artması sonucunda işletmelerde ciddi mali kayıp riski, güven ve marka itibar zedelenme risklerinin önlenmesi açısından bu güvenlik çok büyük önem taşır.

Kuruluşun ihtiyaçları doğrultusunda, doğru araç setiyle düzgün bir şekilde uygulanan etkili bir veri güvenlik programı; kritik bilgi ve veri varlıklarını siber suç faaliyetlerine, içeriden gelen tehditlere insan hataları kaynaklı ihlallere karşı güvende ve emniyette tutar. Müşteri güvenini sağlayarak itibarı temiz kılar. Veri ihlallerinin yaygın olduğu sektörde, verilerin güvenliğini sağlayarak rekabet avantajı doğurur. Destek ve geliştirme süreçleriyle tasarruf sağlar.

Veri Güvenliği Türleri Nelerdir?

Kuruluşlar siber saldırılara karşı sistemlerini, çalışanlarını, kullanıcılarını ve varlıklarını korumak için çeşitli teknikler kullanırlar. Bazı teknik türleri şunlardır:

1.ŞIFRELEME

Düz metnin, okunamayan bir formata şifreleme algoritması ve anahtarı kullanılarak dönüştürülmesidir. Verilerin, sadece şifre çözme anahtarına sahip yetkili kullanıcılar tarafından okunabilmesini sağlar. Olası bir siber saldırıda veriye erişim sağlansa bile şifre çözme anahtarı olmadığından veriler okunamaz. Ayrıca şifreleme bir işletmenin BT altyapısındaki verileri tokenizasyon çözümleri ile korumayı da içerir.

2.VERI SILME

İhtiyaç duyulmayan verilerin, kuruluşların sistemlerinden tümüyle kalıcı olarak kaldırılması, silinmesi ve kurtarılamaz hale getirilmesi işlemidir. Veri ihlaline karşı etkili bir güvenlik tekniğidir.

3.VERI MASKELEME

Harf ve sayıların kısmen veya tamamen değiştirilmesi, gizlenmesi gibi yollarla önemli verilerin maskelenmesine olanak sağlayan bir veri güvenlik yöntemidir. Verilerin ele geçirilmesi durumunda hiçbir veri veya PII görüntülenemez. Sadece şifre çözücü koda sahip kişiler tarafından maskelenmiş olan veri orijinal haliyle görüntülenebilir.

Veri Güvenliğinize Yönelik Temel Tehditler

Siber saldırılar ve giderek karmaşık hale gelen güvenlik riskleri, kuruluşların veri güvenliğine yönelik karşılaştığı sorun ve tehditleri de beraberinde getirir. Temel güvenlik tehditlerinden bazıları şu şekilde sıralanır:

İNSAN HATASI SONUCU VERILERIN ORTAYA ÇIKMASI

Veri ihlallerinin birçoğu kötü niyet barındırmayan ihmal veya kaza sonucu çalışanların hassas verileri açığa çıkarması sonucunda gerçekleşir. Kurumun güvenlik politikalarının, çalışanlar tarafından bilinmemesi sebebiyle hata yaparak kazara verilerin paylaşılması, kaybedilmesi, erişime izin verilmesi, yanlış kullanılması sonucunda veri ihlali meydana gelir.

KIMLIK AVI SALDIRILARI

Kimlik avı saldırılarında kısa mesaj veya e-posta hizmetlerini kullanan saldırganlar, insanları kandırarak veya manipüle ederek güvenilir bir kaynaktan geliyormuş gibi görünen mesajlar gönderirler. Bu saldırı ile kişilerin özel hesaplarına veya bireysel bilgilerine erişim amaçlanır. Bu kötü amaçlara olanak tanıyan mesajlar, ek veya bağlantılar içerir. Bu saldırılar, kullanıcı cihazlarını da tehlikeye atar ve saldırganın kurumsal ağa erişimini sağlar.

FIDYE YAZILIMLAR

Fidye yazılımı, bir kuruluşun cihazlarına bulaşarak hassas verilerini ele geçiren kötü amaçlı bir yazılımdır. Şifre çözme anahtarı olmadan erişilmesi imkansız olan veriler için saldırganlar bir fidye ödeme karşılığı geri iadesini vaat eder. Çok ciddi bir tehdit olan fidye yazılımı, hızla yayılarak tüm kurumsal ağa bulaşması sonucunda fidye ödense bile veriler kaybolabilir.

BULUTA GEÇIŞ SIRASINDA VERI KAYBI

Çoğu kuruluş, iş birliği ve paylaşım kolaylığı için verilerini buluta taşır. Güvenli olmayan ağlardan erişim sağlayan uzaktan çalışanlar ve kişisel cihazlarını kullanan kullanıcılar, buluta taşınan verilerin kontrolünü ve korumasını zorlaştırır. Hassas verilerin, hata sonucu ya da kötü niyetle yetkili olmayan tarafla paylaşılması kolaylaşır.

SIBER SALDIRILAR

Siber saldırılarla, veri tabanı sorgusuna sorgunun içeriğini değiştirmesini sağlayan amacı veri tabanına erişerek verileri çalmak veya değiştirmek, istenmeyen işlemler gerçekleştirmek olan kodlar eklenir. Ciddi sonuçlara neden olabilecek bu güvenlik tehdidi saldırganların veri tabanına erişmesine ve yönetmesine olanak sağlar.

Veri Güvenliğini Sağlamak İçin Gerekli İpuçları

Günümüzde karmaşıklaşan BT ortamlarında karşılaşılan zorluklarla kuruluşların veri ve bilgi güvenliğini sağlamaları, çeşitli uygulama ve çözümlerle mümkündür. Temel çözümler ve ipuçları şunlardır:

  • Veri keşfi ve analizi: Verilerin türlerini, hangilerinin gizli olması ve güvenliğinin sağlanmasının gerekliliğini belirleyen çözümler içerir. Bu çözümler bulutta, uç noktalarda ve sunuculardaki verilerin tanımlanmasını, görünürlüğünü ve güvenliğini sağlar.

  • Güvenlik açığı değerlendirmesi: Kuruluşların olası bir saldırıya karşı düzenli uygulanan denetimlerle güvenlik açıklarının tespiti sağlanır. Tespit sonrası açıkların düzeltilmesi ve sorunların giderilmesi için çözümler sunar.

  • Erişim yönetimi: Kuruluşlarda, hassas verilere erişimin kontrolü sağlanır. Hangi kullanıcının hangi sisteme ihtiyaç doğrultusunda erişim izninin olacağı belirlenir ve kurallar uygulanır.

  • Veri kaybını önleme (DLP): Veri kaybını önleme çözümleri, bir kuruluştaki gizli verilerin otomatik olarak incelenmesi ve analizi ayrıca anormal kullanımını tespit ederek gerçek zamanlı uyarı sağlar. Veri kaybının önlenmesi için diğer bir yol da veri yedeklemedir.

  • Uç nokta güvenliği: Uç nokta koruma ve güvenlik çözümleri, olası bir saldırının tespitini ve veri ihlalini önlemek için uç noktaları kilitleme yeteneklerini sağlar.

  • Çalışan Eğitimi: Çalışanların veri güvenliği uygulamaları ve güçlü şifreler konularında bilgilendirmek, verilerin güvenliğini tehdit eden saldırıları tanımalarını sağlamak için eğitimler verilir.