Biyometrik E-İmzalar: Güvenli Dijital İmzaların Geleceği

Biyometrik imzanızı, imza yakalama pedleri üzerine saniyeler içerisinde atabilirsiniz. İmza yakalama pedleri bir kişinin imzasını, dijital bir kalem kullanarak LCD dokunmatik bir yüzey üzerinde elektronik olarak yakalayan cihaz olarak tanımlanabilir. Kullanıcı e-imzasını attığında, bir sensör kalemin ucundaki basıncı okur ve bunu kaydeder. Bu, kullanıcının imzasını koruma altına alır. Ayrıca e-imzalar yakalandıktan sonra çoğu kimlik yazılımı ve güvenlik programına aktarılabilir ve bu programlarda kullanılabilir. E-imzalar gelecekte kullanılmak üzere saklanabilir. 

Biyometrik İmzanın Tanımı

Biyometrik imza, dokunmatik bir ekrana sahip tablet veya akıllı telefona el ya da dijital bir kalem aracılığıyla atılan doğrulanabilir bir elektronik imza çeşidi olarak tanımlanabilir. Biyometrik imza son derece güvenilirdir ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar. 

Biyometrik imzalar; parmak izi, retina, iris veya ses yoluyla doğrulamayı veya şifrelemeyi bünyesinde barındırır. Dijital güvenliği birçok farklı açıdan garantiler. Bu imza türü kimliğin doğrulanması ve onaylanması için ideal seçeneklerdir. Ek olarak bu gelişmiş güvenlik özellikleri, imzalama işlemi sürecindeyken ve sonrasında belgelerin bütünlüğünü sağlar. 

Neden Önemlidir ve Nasıl Çalışır?

Biyometrik imza günümüzde ve gelecek için oldukça büyük bir önem taşır. Size özel olan biyometrik imzanız; değiştirilemez, taklit edilemez, kopyalanamaz. Bu sayede yüksek yasal güvenlik garantisi vermiş olur. E-imzanız inkar edilemez. Birkaç dakikalık kimlik tespit işleminin ardından belgeleriniz onaylanıp işleme konulabilir, böylece zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Biyometrik imza sayesinde kağıt ve kartuş kullanımını minimuma indirip tasarruf etmiş olursunuz ve maliyet düşer. Kağıt tasarrufuyla da karbon ayak izine büyük katkıda bulunabilir ve doğa için de çok önemli bir iş yapmış olursunuz. Biyometrik imzayı ıslak imzadan ayıran temek fark; sadece imza atmakta kullanılan teknolojinin dijital olması ve imzanın atılan ortamın kağıt değil de elektronik olmasıdır. 

Biyometrik imza, dokunmatik özelliğe sahip dijital cihaz üzerine el veya dijital bir kalem kullanılarak atılır. Kullanıcı veri yakalamanın LCD dokunmatik yüzeyini dijital olarak imzalar, bir sensör kalemin ucundaki basıncı okur ve imza verilerini bir bilgisayara aktarıp kaydeder. İmza yakalama modellerinin birçoğundaki LCD dokunmatik yüzeyler, arkadan aydınlatmalı bir özellik taşır. Kullanıcının imza atma sırasında kalemin ucundaki mürekkebi görmesine, ek olarak sözleşmeleri okuma ve belirli işlemler için seçenek seçme amacıyla veri ekranları arasında gezinmesine olanak sağlar. Dijital imzalar yakalandıktan sonra çoğu kimlik yazılımı ve güvenlik programına aktarılabilir; bu programlarda imzalar kullanılabilir. 

İhtiyaçlarınıza Göre Doğru Biyometrik İmza Programını Seçme

  • İhtiyaçlarınızı karşılayabilecek olan programı bulmak için öncelikle ihtiyaçlarınızı değerlendirin.

  • Güvenlik standartlarını inceleyin. Güvenli bir kullanım sunan programları tercih ederek işlemleriniz için en güvenli programı tercih edin. 

  • Kullanıcı deneyimlerini araştırın. Memnuniyetin yüksek olduğu programları veya sektörünüzle benzerlik gösteren kuruluşların tercih ettiği programlar hakkında bilgi edinin. 

  • Uyumluluk ve entegrasyon konusunda, cihazlarınız ve biyometrik imza türleri arasındaki bağlantıyı araştırın. Cihazlarınıza uyumlu olabilecek programı seçin.

  • Bir bütçe belirleyin. Bütçenize uygun olan programları araştırarak bu programlardan ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek olanı tercih edin.

  • Hem şimdiki hem de gelecekteki beklentilerinizi belirleyin. Bu beklentileri karşılayabilecek bir programı seçin.

Biyometrik İmzanın Sağladığı Avantajlar

Belgelerin elektronik olarak imzalanması, geleneksel kağıt üzerinde imzalamayla benzerlik gösterir. Fakat kağıt üzerinde imzaya kıyasla daha avantajlıdır. Bu imzanın sağladığı avantajlar arasında şunlar sayılabilir: 

  • Hukuk önünde tam ve mutlak geçerliliğe sahiptir. 

  • Herhangi bir dava sürecinde adli kanıt olarak sunulabilir.

  • İmza gerçek zamanlı olarak doğrulanabilir. 

  • Kağıt kullanımının önüne geçerek tasarruf sağlar. 

  • Şirketin günlük faaliyetlerini kolaylaştırır.

  • Geleneksel yönteme göre daha verimlidir.

  • İmza atılırken oluşan hareketlere duyarlıdır.

  • İmzanın geçerliliğini ve güvenliğini garanti eder.

  • Belgelerin doğru imzalanmasını garanti eder.

  • Belgelerdeki imzaların hızlı bir şekilde denetlenmesini sağlar.

  • Şirketler kendi sistemine kolayca adapte edebilir. 

  • İşletmede kurumsallaşma ve dijitalleşme adına marka değeri yaratır.

  • Belge saklama hizmeti sunar.

  • İmzayı atan kişi, imzalama tarihi gibi bilgiler takip edilebilir. 

Biyometrik İmzanın Kullanıldığı Alanlar

  1. Finansal Hizmetler

Finansal hizmet sağlayıcıları; hesap açılışından tutun kredi sözleşmelerine kadar her konuda, müşterilerden alınması gereken bağlayıcı sözleşmeler konusunda bu imza çözümlerini kullanır. Kredi anlaşmaları gibi önemli taahhütlerde müşterilere yardımcı olur. Aynı zamanda imza orjinalliğini korurken, gelir yatırmayı hızlandırır ve müşteri bekleme süresini en aza indirir. Bu imzalar, finansal hizmet sağlayıcılarının hedeflerine çeşitli yollara ulaşmasını sağlar. İlk olarak; formları anında dijitalleştirerek belge yönetiminin daha hızlı ve verimli hale gelmesini sağlar. Bu da kağıttan tasarruf sağlar ve maliyetleri azaltır. Ayrıca güvenli bir şekilde işlemlerin halledilmesini mümkün kılar. 

       2. Sağlık Hizmeti

Sağlık kuruluşları; kimlik doğrulama, imza toplama ve hasta bakımını geliştirmek için bu imza çözümlerini kullanır. İşlemler bu şekilde dijitalleşir. Elektronik imza ve kağıtsız iş akışıyla zamandan tasarruf kazanılır ve süreç daha verimli hale gelir. Aynı zamanda hasta sonuçlarının iyileştirilmesi ve maliyetin azaltılması konusunda da çok önemli bir avantaj sağlar. 

Kağıt belgelerinin yazdırılması, işlenmesi, taranması, depolanmasıyla harcanan zamanı, çabayı ve maliyeti azaltır. Kanıtlanmış güvenilirlik sağlar. 

Sağlık personellerinin tıpkı kağıt üzerine atması gibi daha kolay bir şekilde dijital ekrana imza atmasına olanak sağlar. Manuel kağıt kullanımını azaltarak reçete sipariş etmek gibi zahmetli işlerin de önüne geçer. Hastanın durumu, tanısı ve tedavisi konusunda etkili ve rahat bir diyaloğu sağlar. Tıbbi bilgilerin dijital ortamda, hastaların anlayabileceği şekilde sunumunu sağlar.

      3. Perakende Servisi

Perakendeciler ve müşteriler hızlılık ve kolaylık isterler. Müşteriler bu teknolojiyle sırada beklemez, ödeme süreçleri kolaylaşır.  Kağıt tabanlı işlemler yerine dijital ortam kullanılarak daha çekici ve daha verimli bir hizmet sunulabilir. Otomotik e-postaları tetikler, arka ofis operasyonlarını kolaylaştırır. Elektronik imzaların anında yakalanması ve işlenmesi sayesinde karmaşık işlemler ortadan kalkar. 

       4. Konaklama ve Turizm

Konaklama ve turizm işlemlerinde de hızlı ve kolay bir şekilde işlemlerin halledilebilmesi için bu imza çözümlerine başvurulur. Böylece ödemeler kolay bir şekilde alınabilir ve konaklama işlemleri çok daha hızlı bir şekilde halledilebilir. Turizm sektöründe de bu imza kullanılarak işlemlerin güvenliği sağlanabilir. Hem turizm hizmeti veren işletmeler hem de müşterileri arasında bu imza aracılığıyla hızlı, eforsuz ve güvenli bir şekilde işlemler gerçekleştirilebilir. 

        5. Devlet

Gereksiz evrak işleri bu imza sayesinden ortadan kalkar. Ehliyet başvurusundan tutun şikayet formlarına kadar tüm konularda kağıt bazlı iş akışını dijitalleştirilerek kolaylaştırılabilir. Formlar dijital ve uygun maliyetli şekilde doldurulur ve imzalanır. Bu sayede kağıt ve mürekkepten tasarruf edilir, iş yükü azaltılır. Belgeler kolayca depolanabilir, güvenli bir şekilde imha edilebilir. 

Acil müdahale gerektiren durumlarda, sahadaki bilgi aktarımı hızlandığından müdahale de hızlanır. 

       6. Eğitim

Eğitim kurumları, öğrenim deneyimlerini modernleştirmek için bu imzadan yararlanır. Tek yönlü ilerleyen dersler yerine etkileşim ile sürdürülen derslere geçiş hedeflenir. Sunumlara dijital el yazısı notlar ve çizimler eklenir. Ayrıca eğitim için projektörlere ve web uygulamalarına bağlanabilen kürsüler sayesinde derslerin daha aktif işlenmesi sağlanır.